4. Είσαι άνθρωπος της ύλης ή του πνεύματος; :-Ρ

Να ξαναθυμίσουμε λοιπόν, τι σημαίνει υλισμός στη φιλοσοφία: είναι εκείνο το φιλοσοφικό ρεύμα που υποστηρίζει ότι η αρχή των πάντων είναι η ύλη και όλα τα άλλα που υπάρχουν στον κόσμο, ακόμα και αυτά που λέμε “άυλα”, είναι αποτέλεσμα των ιδιοτήτων της ύλης.

Στην καθημερινή ζωή όμως, όταν λέμε κάποιος είναι “υλιστής”, ο πολύς κόσμος καταλαβαίνει τελείως διαφορετικά πράγματα. Αυτό που εννοεί κάποιος όταν λέει “υλιστής” είναι ότι ενδιαφέρεται μόνο για υλικά αγαθά, για τις απολαύσεις της “επίγειας” ζωής και ότι δεν τον ενδιαφέρει η γνώση, το διάβασμα, η τέχνη κλπ. Και έχει πλάκα, μιας και αυτός που ασχολείται με τον υλισμό στη φιλοσοφία είναι ιδιαίτερα φίλος του “πνεύματος” – μοιάζει με αντίφαση μ’ αυτά που λέγαμε για τον ιδεαλισμό, αλλά απλώς είναι σχήμα λόγου. Αρα λοιπόν, αυτό που εννοεί ο πολύς κόσμος με τη λέξη “υλιστής” στην πραγματικότητα εννοεί τον ηδονιστή, τον μη πνευματικό άνθρωπο, τον ρηχό, τον πεζό.

είστε κι εσείς υλιστής;

Συχνά ο υλιστής ταυτίζεται με τον άθεο. Άθεος είναι αυτός που δεν πιστεύει στην ύπαρξη θεών, αν και πιο σωστά πρέπει να λέμε “αθεϊστής”. Είναι λάθος να λέμε άθεος είναι αυτός που δεν πιστεύει στον θεό, γιατί τότε θα σήμαινε ότι κάποιος, ναι μεν παραδέχεται ότι υπάρχει θεός, απλώς δεν τον λατρεύει, δεν τον επικαλείται, δεν πιστεύει ότι παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή, έχει “χάσει” την πίστη του. Η λέξη άθεος σε κάποιες συντηρητικές κοινωνίες, όπως και η ελληνική, είναι σχεδόν βρισιά! “Δεν έχει το θεό του” λέμε, για κάποιον που είναι ανήθικος, που δεν έχει αναστολές. Οι εκπρόσωποι της εκκλησίας την έννοια άθεος την ταυτίζουν σχεδόν με αυτόν που πιστεύει στο διάβολο, στο κακό!…

...ή μήπως άνθρωπος του πνεύματος;

Πέρα από διαβόλους και τριβόλους όμως, ο άθεος (ή αθεϊστής) είναι μια κατασταλαγμένη φιλοσοφική άποψη. Κατα τεκμήριο, ο υλιστής είναι και άθεϊστής, μιας και το να βάζεις την ύλη πάνω απ’ το πνεύμα συνεπάγεται αναγκαστικά και ότι δεν παραδέχεσαι την ύπαρξη τέτοιων δυνάμεων. Υπάρχει περίπτωση όμως, κάποιος που είναι ιδεαλιστής, που βάζει τη συνείδηση πρώτα και μετά την ύλη να είναι κι αυτός άθεος. Μπορεί δηλαδή να θεωρεί ότι πρώτα υπήρξε μια άυλη οντότητα κι απ’ αυτήν να προήλθε η ύλη, ωστόσο δεν την ονομάζει την οντότητα αυτή “θεό”, δεν της δίνει τις ιδιότητες που οι θρησκείες αποδίδουν στο θεό, δεν την κάνει εικόνισμα, δεν την προσκυνάει. Απλά λέει πρώτα υπήρχε πνεύμα και μετά ύλη. Απ’ την άλλη, υπάρχουν και ορισμένες θρησκείες, όπως ο Βουδισμός, ο Τζαϊνισμός που ναι μεν παραδέχονται την ύπαρξη θεών, αλλά τους θεωρούν εξίσου φθαρτούς όπως ο άνθρωπος! Αλλά παρ’ όλ’ αυτά είναι θρησκείες, έχουν τελετές, μυστικισμό, ασκητική και άλλα πράγματα που χαρακτηρίζουν τις θρησκείες… Εκπληκτικά πράγματα!

Υπάρχει κι αυτό που λέμε “χυδαίος” υλισμός, με πιο απλά λόγια χοντροκομμένος, πρόχειρος υλισμός χωρίς θεμέλια. Αυτοί πάλι αρνούνται ότι υπάρχουν ιδέες, έννοιες αφηρημένες, σκέψη, λογική. Όλα τα εξηγούν χοντροκομμένα, μηχανιστικά όπως λέμε, χωρίς αιτιότητα, χωρίς λογική. Οι σκέψεις, οι ιδέες, οι εικόνες που έχουμε στο κεφάλι μας λένε ότι είναι κάτι ανάλογο με τα περιττώματα του πεπτικού μας συστήματος! Στον χυδαίο υλισμό, ανήκει και η σχολή του Βιολογισμού, μιας σχολής που τείνει να τα εξηγεί όλα τα πράγματα, ιδιαίτερα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, τα κοινωνικά φαινόμενα σαν επίδραση των βιολογικών μας λειτουργιών. Όταν λες αυτό το πράγμα, στην πραγματικότητα μιλάς δογματικά γιατί αρνείσαι το ότι ο άνθρωπος έφτιαξε κοινωνίες χρησιμοποιώντας το μυαλό του φτιάχνοντας εργαλεία, διαμορφώνοντας σχέσεις παραγωγής δηλαδή. Αν ήταν έτσι όπως λεν οι βιολογιστές, δεν θα εξελισσόταν ο άνθρωπος απ’ την προϊστορική εποχή. Απλά θα έψαχνε να βρεί την τροφή του κι όταν δεν θα την έβρισκε θα πέθαινε της πείνας… Είχε όμως ο άνθρωπος χέρια που μπορούσε να περιεργαστεί καλύτερα τα πράγματα, να τα διαμορφώσει κατά τον τρόπο που τον βολεύουν (εργαλεία) και μετά να οργανώσει καλύτερα την παραγωγή του για να επιβιώσει. Ταυτόχρονα βάζοντας το μυαλό του να δουλέψει.

Ο διαλεκτικός υλισμός λοιπόν δεν αρνείται ότι υπάρχουν σκέψεις, ιδέες, αφηρημένες έννοιες κλπ σαν υπαρκτά πράγματα, εξίσου χρήσιμα με τα υλικά, χειροπιαστά. Απλά λέει ότι όλ’ αυτά, προέρχονται από την ύλη. Κι ο άνθρωπος, ο εγκέφαλός του που τα δημιουργεί όλ’ αυτά, δεν είναι κάτι άυλο, είναι κύτταρα, μόρια οργανωμένα με περίπλοκο τρόπο. Κι έτσι φτάνουμε λοιπόν στο πιο σημαντικό μέρος, να εξηγήσουμε τι θα πει διαλεκτική!

37 Σχόλια

 1. +ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;
  Αν κάναμε σε όλους τους ανθρώπους, όλων των εποχων, την ερώτηση «τί υπάρχει;», θα παίρναμε τρεις απαντήσεις (αν νομίζετε ότι είναι περισσότερες το συζηταμε…οι επιπλέον απαντήσεις θα είναι υποσύνολα των παρακάτω τριων).
  Απαντήσεις
  1.Υπάρχει μόνο η ύλη (Υλισμός).
  2.Υπάρχει εκτός από την ύλη και μία απρόσωπη θεότητα (το Μπράχμαν του Ινδουισμου) κάτι σαν «ψυχή» του σύμπαντος, που αποτελουν μία πραγματικότητα («εν το παν»).
  3. Ο (Ακτιστος, Προσωπικός, Τριαδικός) Θεός δημιούργησε τους Αγγέλους, την ύλη και τον άνθρωπο.
  Από τις τρεις ανωτέρω θέσεις οι δύο πρωτες απορρίπτονται: Είναι δυνατόν η ύλη να υπάρχει από μόνη της (1); Είναι δυνατόν η ύλη (η φύση) να είναι Θεός (2);
  Η τρίτη πρόταση ικανοποιει και το λογικό του ανθρώπου. Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο εκ του μηδενός, «εκ του μη όντος». Ειπε και εγενήθησαν (δημιουργήθηκαν).
  Τώρα, πώς ξέρουμε ότι η αλήθεια βρίσκεται μόνο μέσα στην Εκκλησία μας;
  Οι θρησκείες δεν είναι πολλές. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις ειδωλολατρικές (αυτές, δηλαδή, που ταυτίζουν τον Θεό με τον Κόσμο, με την φύση) και στις Μονοθεϊστικές.
  Στις ειδωλολατρικές θρησκείες ανήκουν οι άνθρωποι που έδωσαν την δεύτερη απάντηση. Σήμερα τέτοιες θρησκείες είναι ο Ινδουισμός, Βουδισμός, Σίντο, Ταοϊσμός, Δωδεκάθεο, Ανιμισμός, Πανθεϊσμός, Νέα Εποχή, Μασωνισμός, κλπ.
  Οι Μονοθεϊστικές είναι ο Χριστιανισμός, το Ισλάμ και ο Ιουδαϊσμός. Από αυτές ο Ιουδαϊσμός τελείωσε την αποστολή του αφου ηλθε ο Μεσσίας (ο Χριστός) αλλά δεν τον δέχτηκαν και ετοιμάζουν (οι Σιωνιστές Εβραίοι) την έλευση του Αντιχρίστου, που θα είναι ο Μεσσίας τους. Το Ισλάμ έχει για αρχηγό έναν άνθρωπο που παρίστανε τον προφήτη…Αυτός πηρε διάφορα στοιχεια από τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό και έκανε μια βολική θρησκεία για τους Άραβες (και όχι μόνο).
  Μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η αληθινή Θρησκεία (για την ακρίβεια δεν είναι θρησκεία αλλά η φανέρωση του Θεου στον κόσμο), διότι την ίδρυσε ο Θεάνθρωπος Χριστός. Είναι «το σωμα του Χριστου το παρατεινόμενον εις τους αιωνας», και το Άγιο Πνευμα καθοδηγει τους Αγίους μας.
  Ο παπισμός, ο προτεσταντισμός και οι λοιπές αιρέσεις είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα που διαστρέβλωσαν το Ευαγγέλιο.
  Τι πρέπει να γνωρίζουμε: 1. Ο Θεός δημιούργησε τον Κόσμο, 2. Με το προπατορικό αμάρτημα ηρθε ο θάνατος και το κακό στη ζωή μας, 3. Ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να μας ξαναβάλει στον Παράδεισο (αιώνια ζωή κοντά στον Θεό) και 4. Η Εκκλησία μας είναι Νοσοκομειο και Σχολειο, και ζωντας τη Μυστηριακή ζωή της προγευόμεθα τον Παράδεισο.
  Τι πρέπει να κάνουμε: 1. Προσευχή, 2. Θεία Ευχαριστία, 3. Εξομολόγηση, 4. Νηστεία…. http://clubs.pathfinder.gr/CYNTAKTIKON

  19/11/2014 στο 10:41 πμ

  • Stefanos

   Πολύ σωστά τα λες διάκονε. Οι εκπρόσωποι όμως του διαλεκτικού υλισμού δεν παραδέχονται την ύπαρξη θείας πραγματικότητας. Εν αγνοία τους ‘θεοποιούν» τον άνθρωπο και το μυαλό του. Ο άνθρωπος(όπως κι η ύλη) είναι κτίσματα. Δεν μπορεί το κτίσμα να κατανοήσει το δημιουργό. Έτσι οι υλιστές φτάνουν στο εύκολο(γι αυτούς) συμπέρασμα ότι η ύλη προϋπήρχε κι ότι δήθεν είναι αιώνια.

   22/03/2015 στο 12:00 μμ

  • Dark

   Πώς και από πότε η ιδέα του Θεού-Δημιουργού που έφτιαξε τον κόσμο εκ του μηδενός ικανοποιεί την λογική του ανθρώπου περισσότερο από την παραδοχή της αυθυπαρξίας της ύλης;
   Η δεύτερη θέση δεν οδηγεί σε τόσες αντιφάσεις όσο η πρώτη , ,ενώ βρίσκεται και σε συμφωνία με το πνεύμα των φυσικών επιστημών που μελετούν την πραγματικότητα και τους νόμους της χωρίς να δέχονται καμία εξωκοσμική επέμβαση.
   Πώς έγινε το Ον από το μη Ον;
   Απλά καταφεύγετε στο »μυστήριο» ,στην παράλογη ιδέα της δημιουργίας.
   Μετατοπίζεται το πρόβλημα ένα επίπεδο πιο ψηλά ,διαπιστώνοντας την ύπαρξη ενός αδημιούργητου όντος,δεν απαντάται σε αυτό περισσότερο από τους υλιστές.
   Αν ο κόσμος ,το πεπερασμένο,η ύλη..είναι υλικός ..και ο θεός άυλος…αν δηλαδή το πεπερασμένο το κτιστό δεν έχει την ίδια ουσία με τον θεό-άπειρο..τότε »λείπει » κάτι από το θεό ο οποίος δεν είναι πια άπειρος,κάτι που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της θεολογικής διδασκαλίας.
   Και υπάρχει και η ηθική πλευρά ..
   Γιατί ο θεός να φτιάξει τον κόσμο;
   Βαριόταν;
   Για να τον δοξολογούν αιωνίως τα δημιουργήματα του;

   11/06/2016 στο 1:40 πμ

  • όταν βλέπουμε ένα σπίτι, λέμε κάποιος το έφτιαξε. έτσι και με το σύμπαν. το πως δημιούργησε ο Θεός τον Κόσμο εκ του μηδενός ειναι μυστήριο. ο Κόσμος, όμως, δεν μπορει να ξαναγυρίσει στο μηδέν, στην ανυπαρξία. η επιστήμη το μόνο που κάνει ειναι μελετα πως λειτουργει το σύμπαν. δεν μπορει να μιλήσει για τον Δημιουργό.ο Θεός δεν έχει καμία σχέση με την Κτίση, όσον αφορα την ουσία, διότι ειναι άτρεπτος. ο Θεός μας έπλασε από αγάπη, για να μετέχουμε στην δόξα Του, για να είμαστε «κατά χάριν» θεοί.

   11/06/2016 στο 10:40 πμ

 2. Dark

  Το σύμπαν όμως δεν είναι κτίσμα και δημιούργημα για να προϋποθέτει δημιουργό.
  Η τελεολογία δεν με πείθει εδώ και καιρό.
  Και επιχειρήματα και »αποδείξεις» όπως η άνω τελεολογία πχ ..δεν στέκουν ..όπως και άλλες ιδέες όπως πχ της αρχικής ώθησης προηγούμενων αιώνων που έχουν καταρριφθεί.
  Η ύλη ενέχει την ιδιότητα της κίνησης.Δεν χρειάζεται κάποιος να της την έχει δώσει απ έξω.
  Έχει τους δικούς της νόμους.
  Το πνεύμα έρχεται πολύ….αργότερα στην εξέλιξη της.Το ίδιο και ο θεός [ως ιδέα στο νου των ανθρώπων δηλαδή].
  Είναι και ένα άλλο ζήτημα.
  Ας υποθέσουμε ότι ισχύει η άποψη του μονοθεϊσμού.Υπάρχει ένα Ον υπερκόσμιο το οποίο κάποια στιγμή έφτιαξε τον κόσμο.
  Γιατί θεωρείται δεδομένη η αγαθότητα ενός τέτοιου όντος εάν υποθέσουμε την ύπαρξη του;
  Δηλαδή θέλω να πω,γιατί η αγαθότητα,η αγάπη,το καλό,ας πούμε,να θεωρείται δεδομένο,ως »φυσική κατάσταση» ,ή πιο σωστά »φυσική ιδιότητα» του θείου;
  και να μην θεωρείται η κακία,το πονηρό,η κακοβουλία πχ ως η φυσική του κατάσταση, που έφτιαξε τον κόσμο ,για να ικανοποιήσει την βαρβαρότητα του;Ως μονάρχης αυστηρός πχ..με τα πειραματόζωα του υπηκόους -δημιουργήματα του;

  11/06/2016 στο 1:23 μμ

  • το συμπαν ειναι κτίσμα και έχει δημιουργό. όχι διακοσμητή, όπως λέει ο Πλάτων και οι μασονοι και όλοι οι ειδωλολάτρες(εν το παν). ο Θεός φανερώθηκε, γι’αυτό μπορουμε και μιλαμε γι’αυτον, όχι γιατί τον έφτιαξε το μυαλό μας. οι άγιοι της Εκκλησίας μας μας μεταφέρουν την αλήθεια για το κάθε τι. εμεις ακολουθουμε τους Αγίους μας και έχουμε την βεβαιότητα ότι όσα λένε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. υπάρχει και ο θάνατος και ο διάβολος και αφου ο Χριστός μας απαλλάσει απ’αυτά τα κακά, άρα ειναι καλός.

   11/06/2016 στο 7:12 μμ

 3. Dark

  Δεν πιστεύω ούτε σε δημιουργό ούτε σε διακοσμητή .
  Η όποια »σκοπιμότητα» δείχνει ο κόσμος απλά απορρέει από την ενότητα του,και η ενότητα του κόσμου συνίσταται στην υλικότητα του.Το ότι ο αντικειμενικός κόσμος είναι υλικός.
  Ούτε πλατωνιστής είμαι ούτε μασόνος ,ούτε »ειδωλολάτρης» .
  Υλιστής!
  Αν υπάρχει κάποιος »δημιουργός» μας ,αυτή μάλλον θα είναι κάποια υπεραναπτυγμένη εξωγήινη οντότητα,ανώτερη ,αλλά προερχόμενη από τον κόσμο και εξίσου υλική με μας!

  11/06/2016 στο 7:39 μμ

  • λές:
   Αν υπάρχει κάποιος »δημιουργός» μας ,αυτή μάλλον θα είναι κάποια υπεραναπτυγμένη εξωγήινη οντότητα,ανώτερη ,αλλά προερχόμενη από τον κόσμο και εξίσου υλική με μας!

   δηλαδή πιστεύεις στα ουφο;! ή θέλεις σώνει και καλά ο Θεός να ειναι ενδοκοσμικός; δεν είπαμε ότι ο Θεός δεν έχει καμία σχέση με τον Κόσμο, ειναι Άκτιστος; τόσο δύσκολο σου ειναι να βγάλεις τον Θεό έξω από το Σύμπαν; και στο κάτω κάτω της γραφης, αν δεν βγεις έξω από το σύμπαν, δεν μπορεις να μιλήσεις με σιγουριά γι’αυτό. αν εισαι μέσα στο σύμπαν, το μονο που μπορεις να κάνεις ειναι να μετρας τα αστέρια. άντε και στο επόμενο μήνυμά σου να γράψεις πως θέλεις να γίνεις μέντιουμ-αστρολόγος…

   11/06/2016 στο 8:50 μμ

 4. Dark

  Δεν είπα ότι πιστεύω στα ούφο,μία υπόθεση έκανα,ένα παράδειγμα έδωσα,μιας διαφορετικής δημιουργίας..αυτή δε θα ταν εκ του μηδενός.
  »Έξω από το σύμπαν» έξω από το Όλον; έχει η φράση αυτή νόημα;τι πάει να πει;
  Δεν τον βάζω το θεό ούτε μέσα ούτε »έξω» από το σύμπαν.Δεν τον βάζω πουθενά.
  Η υλιστική θεώρηση του κόσμου ήταν ανέκαθεν αντίθετη με την ιδέα της ύπαρξης του θεού,γι αυτό και πολεμήθηκε όλους τους αιώνες.
  Όχι δεν βγήκα έξω από το συν-παν αλλά ούτε και κανένας θρήσκος.
  Για μένα δεν έχει και νόημα αυτή η έκφραση.
  Η παραδοχή του απείρου του κόσμου στο χώρο και τον χρόνο δεν μας οδηγεί στις αντιφάσεις που θα μας οδηγούσε το πεπερασμένο.
  Παρ΄όλα αυτά πρόκειται για φιλοσοφία.
  Η επιστήμη δεν μπορεί να αποδείξει ή να αναιρέσει την θέση για την αιωνιότητα του κόσμου.
  Παρ όλα αυτά οι επιστήμες της φύσης και του ανθρώπου δίνουν υλικό για μία κοσμοθεωρητική γενίκευση που δεν έχει ανάγκη την έννοια του θεού και της δημιουργίας.
  Επίσης η θρησκεία προσπαθεί πλέον να οικειοποιηθεί διάφορα δεδομένα των επιστημών για να στηρίξει τα δόγματα της.Βλέπε όλη την επιστημονικοφανή μυθολογία γύρω από το μπιγκ μπανγκ.
  Που δεν είναι καν επιστημονική υπόθεση αλλά μεταφυσική.
  Αλλά και να ισχύουν πράγματα από το σχήμα της,αυτό δεν αποδεικνύει καμία δημιουργία του σύμπαντος.Θα αφορά ένα μέρος του σύμπαντος,έναν από τους αναρίθμητους κόσμους του.
  Οι επιστήμες μας παρουσιάζουν μία φύση σε ένα αδιάκοπο γίγνεσθαι.
  Όπως και από άλλες περιοχές της γνώσης,δεδομένα ..»υποθέσεις» που προσπαθεί να υιοθετήσει η εκκλησία για να στηρίξει τα δόγματα της δεν στέκουν.
  Χα χα ..μέντιουμ και αστρολόγος…δεν περίμενα δούλεμα από θρήσκο.
  Τι έχετε να πείτε επίσης για την βία του νηπιοβαπτισμού ,όπου κολλάτε με ετικέτα ,μία θρησκεία σε μικρά παιδιά;

  11/06/2016 στο 10:15 μμ

  • ο Θεός αγκαλιάζει σαν πνευματική ατμόσφαιρα το συμπαν, επομένως βρίσκεται και έξω από το Σύμπαν και δίνει αυτήν την δυνατότητα και στους Αγγέλους και σε ορισμένους ανθρώπους, τους Αγίους. η θεωρία του μπιγκ μπανγκ ειναι πολύ ωραια. πριν το μπιγκ μπανγκ ηταν ο Θεός. μετά το μπιγκ μπανγκ έχουμε δύο πραγματικότητες, το Κτιστό και το Άκτιστο. το να μιλας για εξωγήινους, για παράλληλα σύμπαντα κλπ. ειναι μετάθεση του προβλήματος.

   12/06/2016 στο 11:06 πμ

 5. Dark

  Μπορώ να μαντέψω γιατί την συμπαθείτε την θεωρία αυτή,αλλά είναι παράλογη και περιέχει μία σειρά αυθαίρετες παραδοχές.
  Στην περίπτωση του μπιγκ μπανγκ μιλάμε περισσότερο μάλλον για μεταφυσική παρά για επιστήμη.
  Τα παράλληλα σύμπαντα δεν έχουν εδώ την θέση τους
  Ένα συν-παν υπάρχει που ενδεχομένως περικλείει άπειρους κόσμους.

  12/06/2016 στο 12:48 μμ

  • το νόημα του Κόσμου βρίσκεται έξω απ’αυτόν!!!

   12/06/2016 στο 4:04 μμ

 6. Dark

  Α και δεν μετέθεσα σε κανέναν εξωγήινο κανένα πρόβλημα,αν φάνηκε έτσι στο παράδειγμα που έδωσα παραπάνω.
  Αν αναφέρεσαι στην απαρχή της ζωής,αυτή συνέβη ,όπως και κάθε τι,με ολότελα φυσικό τρόπο.

  12/06/2016 στο 12:57 μμ

  • επιτέλους. τι γινεται. άλλο αντιγράφω και αλλο ανεβαινει…

   12/06/2016 στο 4:13 μμ

  • εδω ειναι τα απολογητικά μου βιντεο

   12/06/2016 στο 4:15 μμ

  • Νικος

   θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος . Ένας άνθρωπος που πιστεύει στην ύλη , δηλαδή να μην τον ενδιαφέρει τίποτα μόνο και μόνο να μαζεύει χρήματα ,με λίγα λόγια να μαζεύει πλούτο και πολλές φορές να πατάει επί πτωμάτων που λέει ο λόγος , και να μην δίνει δεκάρα για τον συν Άνθρωπό του . δηλαδή να είναι από αισθήματα , και από ευαισθησίες άδειος . αυτός δεν λέγεται υλιστής ?

   28/07/2018 στο 12:36 μμ

 7. συγγνώμη…αυτό ηθελα να ανεβασω…

  12/06/2016 στο 4:06 μμ

 8. βιτκεντσάιν ήθελα και αλλο ανεβηκε…

  12/06/2016 στο 4:10 μμ

 9. Dark

  Χα χα εντάξει κατάλαβα ,το παθαίνω εκατό φορές και χειρότερα όταν έχω να παραθέσω ή να στείλω εικόνες και βίντεο κάπου.
  »Να περιορισθεί ο καθένας στα χωράφια του»;
  Ένας υλιστής δεν πρέπει να αποφαίνεται για τον Θεό;
  Πάλιωσαν αυτά με το πως και το ποιος,
  Η αντίθεση επιστήμης και θρησκείας είναι απόλυτη.
  Οι επιστήμες με βάση τη σωστή ερμηνεία και κοσμοθεωρητική γενίκευση των φαινομένων του κόσμου θεμελιώνουν τον υλισμό.
  Και η φιλοσοφία που πετυχαίνει μία σωστή γενίκευση όλων των δεδομένων και συνάδει με τις επιστήμες είναι ο διαλεκτικός υλισμός.
  Επίσης δεν ξέρω αν είναι άσχετο αλλά θέλω να το αναφέρω ..έχω ακούσει και δει από κάποια άτομα που γράφουν ,ότι αντιμετωπίζουν με μια επικινδυνοτητα και καχυποψία ..καταστάσεις υπνικής παράλυσης και συνειδητών ονείρων ,γιατί θεωρούν ότι το μυαλό μπαίνει σε κάποιες »συχνότητες» όπου μπορεί να επικοινωνήσει με »περίεργα» πράγματα.
  Τέτοιες θέσεις γενικά αντιπροσωπεύουν και τις επίσημες θέσεις της εκκλησίας;
  Το αναρωτιέμαι γιατί έχω κατά καιρούς συχνότατα συνειδητά όνειρα,και όχι ότι πιστεύω τίποτε απ αυτά,όμως έχω ακούσει ότι η εκκλησία γενικώς καταστάσεις τέτοιες,υπνική παράλυση,συνειδητά όνειρα,»εξωσωματικές» εμπειρίες,αστρικές προβολές,τα αντιμετωπίζει ως λίγο του διαβόλου..

  12/06/2016 στο 10:45 μμ

  • ακριβως, φίλε μου. όταν αρνεισαι τον αληθινό Θεό, αργά ή γρήγορα θα σε πλησιάσει ο Διάβολος. ό,τι κάνουμε και ό,τι λέμε έχει συνέπειες. η σωστή στάση ζωης ειναι αφ’ενός μεν να μην κάνουμε αμαρτίες, αφ’ετέρου να πλησιάζουμε τον Θεό με τον τρόπο που μας λέει η Εκκλησία μας.

   13/06/2016 στο 6:32 πμ

 10. Dark

  Δηλαδή με πλησιάζει ο διάβολος μέσω συνειδητών ονείρων;
  ή απλά το μυαλό μου αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα και πρόκειται για φυσικό γεγονός;
  Προχθές την προηγούμενη βδομάδα νομίζω ,μεσημέρι ,σαν να βρέθηκα στο κρεβάτι μου ακινητοποιημένος βλέποντας κανονικά ένα μέρος του δωματίου μου..σε κατάσταση ύπνου ξύπνιου ,χωρίς να φοβάμαι ιδιαίτερα,και σκέφτηκα ότι θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να επιχειρήσω και να εξακριβώσω εάν ισχύει η αστρική προβολή,που έχω ακούσει άλλοι το έχουν για παιχνιδάκι…ζοριζόμουν .προσπαθούσα »νοητικά» να »φύγω» ..το κανονικό μου σώμα δεν λειτουργούσε κανονικά…αλλά δεν απομακρυνόμουν από το κρεβάτι με τίποτε…έως ότου άρχισε μετά από λίγο το σώμα μου σε κατάσταση »κανονικού ξύπνιου»..
  Να πω ότι κάποιες φορές μεταξύ καταστάσεων συνειδητών ονείρων..η προηγούμενη περίπτωση ήταν κάτι σαν υπνική παράλυση…έχω νιώσει παρεμφερής καταστάσεις που μοιάζουν εξωσωματικές ..και έχω ακούσει ότι παραπέμπουν σε αστρικές προβολές ..λίγο πριν γίνει….μυρμιγκιάσματα ..δονήσεις σε όλο το σώμα ..βουιτά στα αυτιά ..περίεργη αίσθηση βαρύτητας..αλλά συνήθως μετά από αυτά ακολουθούσε όχι μια αστρική προβολή όπως την εννοούν αλλά απλά ένα αυτό που λέμε lucid dream κάτι καθαρά επιστημονικό.
  Δηλαδή όλα αυτά ..είναι δοκιμασίες και παγίδες διαβολικές…;

  13/06/2016 στο 2:27 μμ

  • γράφεις: …σε κατάσταση ύπνου ξύπνιου ,χωρίς να φοβάμαι ιδιαίτερα…
   αυτό σημαίνει πως ένιωθες ταραχή και αυτό σημαίνει πως ο Διάβολος κρύβεται πίσω από αυτές τις εμπειρίες σου. νηστεία, προσευχή, εξομολόγηση, θεία κοινωνία. αυτά ειναι τα φάρμακα.
   αν εισαι έγγαμος, παρε και την γυναικα σου μαζί και βρειτε τον Ιερέα της Ενορίας σας ή σε κάποιο κοντινό Μοναστήρι.
   το γεγονός ότι διαβάζεις αθεΪστικά βιβλία και τα αναπαράγεις στο διαδίκτυο, δίνουν πάτημα στον εξωαποδω. με την εργασία σου πως τα πας;

   13/06/2016 στο 2:56 μμ

 11. Dark

  Άνεργος και άγαμος.Νομίζω ότι υπερβάλλουμε.

  14/06/2016 στο 2:31 πμ

 12. Dark

  Χα ,ναι σωστά ..ωραίο το πρώτο αλλά πόσο απόλυτο.
  Πρέπει να έχει μία καλή πληρωμή ,ένα κόσμιο βιοτικό επίπεδο.
  Και να είναι ευτυχισμένος με την γυναίκα του,ολοκληρωμένος.
  Όχι απλά κάποιες υπογραφές ,υπό θρησκευτικό ή πολιτικό και να θεωρείσαι παντρεμένος.
  Ως προς το δεύτερο,δεν μου κάθεται τόσο καλά.
  Ο άνθρωπος πρέπει να έχει πολύ ελεύθερο χρόνο,να είναι ευτυχισμένος και να επιδίδεται σε διασκεδάσεις ,στην ικανοποίηση επιθυμιών του στην Απόλαυση.
  Σε αντίθεση με τις θρησκευτικές διδαχές,που θέλουν να περιορίσουν λένε τα πάθη των ανθρώπων ..να τους κάνουν »θείους» ,αλλιώτικους »απελευθερωμένους’ από γήινες »αδυναμίες» …θεωρώ τα πάθη ..τις επιθυμίες..την ανάγκη για ικανοποίηση και απόλαυση..φυσικά πράγματα .που υπάρχουν στην κυριολεξία στο αίμα των ανθρώπων.
  Και θα πρέπει να της ικανοποιούν.Κόκκινη γραμμή το να μην βλάπτουν σκοτώνουν ,πειράζουν αλλήλους.
  Είμαι φιλελεύθερος..αρκετά..διαπνέομαι από φιλελεύθερες και σοσιαλιστικές αρχές.
  Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι ..ευτυχισμένοι..να ικανοποιούν ..τους όποιους πόθους και τα πάθη τους..αλλά όλο αυτό να είναι συμβατό και με το γενικό κοινωνικό συμφέρον.Και ένα Κράτος που να τα διασφαλίζει όλα αυτά όπως και την ασφάλεια των ανθρώπων μαζί με την ελευθερία τους.
  Με λίγα λόγια πιστεύω στον δυτικό τρόπο ζωής και στις δυτικές αξίες,που κάποιες κρατάνε από το διαφωτισμό ,και όσο κι αν δεν πραγματοποιήθηκε το βασίλειο του »ορθού λόγου» που διακήρυτταν ,πάλι αυτές οι αξίες ,τα ιδανικά παραμένουν σταθεροί πυλώνες.
  Όσο για τα των θρησκειών ,προτιμώ,το επίσημο κράτος να είναι άθεο,αλλά να έχει απόλυτη ανεξιθρησκεία και ελευθερία θρησκευτικότητας εφόσον φυσικά τηρούνται οι νόμοι.
  Θα διδάσκονται όλες τις κοσμοθεωρίες όσο γίνεται στα σχολεία.
  Και επί της ευκαιρίας,που λέτε για τα αθεϊστικά βιβλία ,εσείς πόσα έχετε διαβάσει;
  Κρίνατε; απορρίψατε;
  Το »δύναμη και ύλη» του Λούντβιχ Μπύχνερ ,το έχετε διαβάσει;
  Για τον διαλεκτικό υλισμό ..έχετε ψάξει;
  Ανέκαθεν δηλαδή ..πάντα χωρίς ψάξιμο στην ορθοδοξία; και στον ιδεαλισμό;
  Α και ένα άλλο ..είμαι αντίθετος στον νηπιοβαπτισμό.

  15/06/2016 στο 12:29 πμ

  • ο σκοπός της ζωης ειναι η αγιότης.

   15/06/2016 στο 10:19 πμ

 13. Dark

  Πάντως από τον υπερφυσικό κόσμο,εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει ,τα αγαπημένα μου είναι τα σούκουμπους..!!!!

  16/06/2016 στο 8:18 μμ

  • κάνε λίγη υπομονή…1000 χρόνια για τον Θεό ειναι σαν ένα δευτερόλεπτο…μετά θα πας να Τον συναντήσεις…

   16/06/2016 στο 8:43 μμ

 14. Dark

  Να θέσω κάποια παράδοξα;
  Ο θεός λέτε είναι παντοδύναμος ,μπορεί να κάνει τα πάντα.
  Αλήθεια; αν αυτό ισχύει..
  Μπορεί να αυτοκτονήσει;
  Γιατί όχι παντοδύναμος δεν είναι ;

  16/06/2016 στο 10:36 μμ

  • στην ανυπαρξία δεν μπορει να περάσει ούτε το Σύμπαν ούτε ο άνθρωπος. ό,τι δημιουργήθηκε μοιάζει με ημιευθεια, έχει αρχή αλλά δεν έχει τέλος. ο Θεός ειναι όπως η ευθεια, δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. άρα, αφου τα δημιουργήματα δεν μπορουν να περάσουν στο μη όν, πως θα γίνει αυτό με τον Δημιουργό; επίσης, δεν μπορουμε να προβάλουμε στον Θεό ανθρώπινα δεδομένα και δυνατότητες.

   17/06/2016 στο 6:13 πμ

 15. Dark

  Νόμιζα ότι ο μονοθεϊσμός πρεσβεύει ότι ,όπως ο κόσμος έχει μία αρχή ,θα έχει και ένα τέλος.

  17/06/2016 στο 7:44 μμ

  • στο τέλος δεν θα εχουμε αφανισμό αλλά μεταμόρφωση και της ύλης σε άφθαρτη έκδοσι. αφου ο ίδιος ο Θεός έλαβε ανθρώπινη σάρκα και με την Ανάληψη θεώθηκε και το σωμα.

   18/06/2016 στο 10:01 πμ

 16. Dark

  Μιας και έχω έναν εκπρόσωπο της Ορθοδοξίας ,πιστεύεται ότι πραγματικά γίνονται συμφωνίες με τον διάβολο από κάποιους ανθρώπους,πουλάνε κάποιοι ή κάποιες την ψυχή τους στον Άρχων του Σκότους ,για να πάνε στην κορυφή στην μουσική βιομηχανία πχ ή κάπου αλλού;

  11/07/2016 στο 1:49 μμ

 17. I am no longer certain where you’re getting your info, but great topic.
  I must spend some time finding out much more or figuring out more.
  Thanks for great info I was in search of this info for my mission.

  15/01/2019 στο 6:51 πμ

 18. επειδή το ουανντραιβ άλλαξε και δεν ισχύουν οι παραπομπές, μπορειτε να δειτε εδω διάφορα θέματα:https://apologhtika.blogspot.com/

  15/01/2019 στο 7:14 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s