Εισαγωγή

Ο διαλεκτικός υλισμός είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα, μια κατάκτηση του ανθρώπινου μυαλού, που καταφέρνει να εξηγήσει σχεδόν τα πάντα. Θα προσπαθήσουμε μέσα απ’ αυτό το blog να τον κάνουμε κατανοητό σε όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες, όσους έχουν τη διάθεση να ενδιαφερθούν. Επιθυμία μου είναι να νιώσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος την ικανοποίηση που νιώθει κάποιος όταν καταλαβαίνει, κατανοεί, συνειδητοποιεί κάτι, ό,τιδήποτε κι αν είναι αυτό. Ο διαλεκτικός υλισμός είναι το κατάλληλο εργαλείο γι’ αυτή τη δουλειά. Όσο καλύτερα χρησιμοποιήσει κανείς αυτό το εργαλείο, όσο πιο επιδέξια το χειρίζεται κάθε φορά, θα καταλαβαίνει ακόμα περισσότερα πράγματα, θα βρίσκει όλο και πιο ολοκληρωμένες και σε ήδη απαντημένες από παλιά ερωτήσεις.

Ο διαλεκτικός υλισμός συνέχεια εξελίσσεται μέσα στο μυαλό του ανθρώπου. Κι εγώ ακόμα τον αναπτύσσω μέσα στο κεφάλι μου σαν μέθοδο, προσπαθώ συνέχεια να καταλάβω τα πράγματα. Κι έτσι, το πρώτο πράγμα που έχω να πω στον κόσμο σχετικά μ’ αυτό είναι ότι ο άνθρωπος, το μυαλό μας κυνηγάει συνέχεια την αλήθεια. Το κυνήγι αυτό είναι όλη η ουσία της διαλεκτικής: όταν θα φτάσεις σε μια πρόσκαιρη αλήθεια, κάτι άλλο θα προκύψει και θα συνεχίσεις το ψάξιμο. Πάντα θα ψάχνεις, πάντα θα βρίσκεις κι αυτή διαδικασία τελειωμό δεν έχει. Αυτό είναι ας πούμε, το πρώτο μάθημα.

2 Σχόλια

  1. Dimitris

    Το blog σου είναι απίστευτο.Με βοήθησε πάρα πολύ ώστε να καταννοήσω καλύτερα τον διαλεκτικό υλισμό και να κάνω μια εργασία για την σχολή μου 🙂

    20/11/2011 στο 8:27 μμ

  2. Καλέ μου φίλε για να ενισχύσεις τη βεβαιότητά σου περί διαλεκτικού υλισμού σου πρέπει πρώτα να ορίσεις μέσα στο μυαλό σου την έννοια της ύλης και την έννοια της διαλεκτικής.
    Μην ξεχνάμε ότι ο Εγκελς όρισε ότι η ύλη ως τέτοια δεν υπάρχει αλλά είναι κατηγορία της νόησης. Είναι φανερό λοιπόν ότι η ύλη αλλά και η διαλεκτική δεν προσδιορίζονται με τόσο απλό τρόπο.

    20/02/2016 στο 4:21 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s