Big Bang και διαλεκτικός υλισμός

Ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο όλα τα χρόνια, είναι το πώς έγινε ο κόσμος μας. Φυσικά στις παλιότερες συντηρητικές κοινωνίες αλλά και σήμερα ακόμα, ένα πολύ μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας πιστεύει ότι τον κόσμο, το σύμπαν, τα πάντα δηλαδή τα έφτιαξε ένας θεός, ή τελωσπάντων μια οντότητα με βούληση κλπ.

Αυτή όπως καταλαβαίνουμε είναι η ιδεαλιστική άποψη και είναι η πιο διαδεδομένη στον κόσμο. Ακόμα κι άνθρωποι που δεν έχουν καμμιά σχέση με θρησκεία, δεν πηγαίνουν στις εκκλησίες και τα τζαμιά, δεν προσεύχονται, ακόμα-ακόμα δεν πιστεύουν ότι ο θεός ή θεοί παρεμβαίνουν με κάποιο τρόπο στον κόσμο και όλα κινούνται με τους νόμους της φύσης, στο πιο μεγάλο υπαρξιακό ερώτημα “πώς έγινε ο κόσμος”, οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι φτιάχτηκε από “κάτι”. Κι αυτό το κάτι, για να πάρει απόφαση να φτιάξει ένα σύμπαν ολόκληρο, είχε κάποιον λόγο, είχε (και έχει) μια συνείδηση.

Πράγματι, αν ακολουθήσουμε με το μυαλό μας την αιτία κάθε πράγματος και φτάσουμε πολύ-πολύ πίσω στο χρόνο θα διαπιστώσουμε ότι κάπου σταματάει η σκέψη μας. Πέρα απ’ αυτό το όριο, επειδή δεν μπορούμε να σκεφτούμε παραπάνω, λογικό είναι να λέμε ότι υπερβαίνει την αντίληψή μας το ερώτημα της δημιουργίας, οπότε κάτι ανώτερο απ’ τη σκέψη μας γέννησε το σύμπαν.

Η πιο διαδεδομένη επιστημονική θεωρία για τη γένεση του σύμπαντος, σχεδόν όλοι την ξέρουν, είναι αυτή του big bang, της μεγάλης έκρηξης. Η θεωρία αυτή, που έχει μερικές παραλλαγές, λέει χοντρικά ότι όλη η ύλη που υπάρχει στο σύμπαν, όλα τα άστρα, όλοι οι γαλαξίες ήταν κάποτε συγκεντρωμένη σ’ ένα μικρούτσικο σημείο, οπότε φανταστείτε πόσο τεράστια πυκνότητα είχε αυτή η κουκίδα, και κάποια στιγμή “εξερράγη”, σκορπίστηκε όλη η ύλη παντού κι έτσι έγινε το σύμπαν.

Αυτό το σκόρπισμα της ύλης διαρκεί μέχρι και σήμερα. Με παρατηρήσεις που κάνουν οι αστρονόμοι διαπιστώνουν ότι οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας απ’ τον άλλον, δηλαδή όσο πάει η πυκνότητα του σύμπαντος μικραίνει, αραιώνει η ύλη. Οπότε, ακολουθώντας αυτή τη πορεία αντίστροφα στο χρόνο καταλήγουμε σ’ ένα τόσο δα μικρούτσικο σημείο με ασύλληπτα μεγάλη πυκνότητα. Κι αυτό το σημείο από που προήλθε όμως; Πολύ λογική ερώτηση.

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ένα-δυο πράματα να το καταλάβουμε καλύτερα. Λέμε η ύλη απ’ αυτή την έκρηξη σκορπίστηκε παντού. Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό όμως, γιατί είναι σα να λέμε ότι υπήρχε κάποιος χώρος πιο πριν, το κενό ας πούμε. Αυτό το κενό πώς έγινε; και σε πιο σημείο του τεράστιου αυτού κενού βρισκόταν αυτή η πυκνή κουκίδα;

Η απάντηση σ’ αυτό είναι ότι όχι, δεν μπορούσε να υπάρχει κανένας χώρος, δεν μπορούσε να υπάρχει τίποτα! Η ύλη δεν περιέχεται μέσα σε κάποιο χώρο, η ίδια φτιάχνει το χώρο και τις διαστάσεις του. Λίγο δύσκολο να το χωνέψουμε στην αρχή. Αυτό, αλλα για σκεφτείτε: Αν πούμε ότι η ύλη σκορπίστηκε σε κάποιο χώρο, σημαίνει ότι αυτός ο κάποιος χώρος είχε οριστεί από πριν για να χωρέσει την ύλη. Ποιος έφτιαξε αυτόν τον χώρο; πάλι φαύλος κύκλος που καταλήγει σε κάποια θεία βούληση.

Επιπλέον, τι ερέθισμα δόθηκε σ’ αυτή την κουκίδα με τη πυκνή ύλη ξαφνικά να εκραγεί; πριν δηλαδή η κουκίδα αυτή ήταν ακίνητη; κι αν δεν ήταν τι ήταν; τρίτος φαύλος κύκλος ερωτημάτων. Όλ’ αυτά μας οδηγούν σε μια απλή σχετικά, αλλά τελείως εμπειρική παραδοχή: ότι όσο πίσω στο χρόνο και να πάμε, αρχή του χρόνου, άρα και του σύμπαντος δεν θα βρούμε. Μήπως τελικά το σύμπαν υπήρχε από πάντα;

Max Planck

Ένας Γερμανός φυσικός, ο Max Planck κάποτε έκατσε και υπολόγισε πόσο μικρή μπορεί να ήταν αυτή η κουκίδα. Κι έτσι έβγαλε την περίφημη κλίμακα Planck. Σύμφωνα μ’ αυτή την κλίμακα, ο Planck έλεγε ότι όταν αυτή η κουκίδα είχε διάμετρο ένα πολύ πολύ μικρούτσικο κλάσμα του εκατοστού, κι όταν το σύμπαν είχε “ηλικία” σα να λέμε, ένα πολύ πολύ μικρούτσικο κλάσμα του δευτερολέπτου, πρίν απ’ αυτό δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έγινε γιατί η ύλη, σ’ αυτή την τεράστια πυκνότητα παύει να έχει τις ιδιότητες που ξέρουμε, καταρρέουν όπως έλεγε οι νόμοι της φύσης. Δηλαδή, με τους νόμους της φύσης που ισχύουν και μπορούμε να περιγράψουμε, δεν μπορούμε να δούμε με τίποτα αν υπήρξε ποτέ χρονική στιγμή μηδέν. Αυτό από πρώτη άποψη είναι αγνωστικισμός: Όταν λες “δεν μπορώ να ξέρω” ουσιαστικά βάζεις όρια στις γνώσεις σου. Βεβαίως, σ ‘αυτό το σημείο της ανθρώπινης σκέψης που δύσκολα η επιστήμη ξεχωρίζει απ’ την φιλοσοφία, οι γνώσεις μας όντως φτάνουν στα όριά τους γιατί είμαστε στα όρια των πάντων, του σύμπαντος δηλαδή.

Στο υλισμό λέμε ότι η ύλη υπήρχε και θα υπάρχει για πάντα. Όχι γιατί την θεοποιούμε, αλλά γιατί δεν έχει νόημα το ερώτημα ότι “κάτι” την έφτιαξε την ύλη, γιατί πάλι θα αναγκαστούμε να ρωτήσουμε: και τί ή ποιος έφτιαξε αυτό το “κάτι”; Δεν έχει νόημα να μπαίνουμε σ’ ένα τέτοιον φαύλο κύκλο προσπαθώντας να φτάσουμε σε μια αρχική αιτία των πραγμάτων, είναι σα να κυνηγάμε τη σκιά μας. Όμως η θεωρία του μπιγκ μπανγκ είναι αρκετά τεκμηριωμένη επιστημονικά. Όντως το σύμπαν διαστέλλεται (για την ώρα), άρα ξεκίνησε από ένα μικρό σημείο πολύ πολύ παλιά (οι υπολογισμοί λενε ότι η στιγμή της μεγάλης έκρηξης ήταν πάνω κάτω πριν από 15 δισεκατομύρια χρόνια!). Οι διάφορες μορφές που μπορεί να έχει το σύμπαν π.χ λένε ότι μπορεί να είναι άπειρο σε μέγεθος, αλλά μπορεί να είναι και πεπερασμένο, να έχει δηλαδή συγκεκριμένη ποσότητα ύλης, ήδη εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία, όπως π.χ ότι μπορεί να υπάρχουν “παράλληλα” σύμπαντα, σαν φυσσαλίδες που βγαίνουν απ’ το δικό μας, ή κι εμείς να είμαστε μια φυσσαλίδα που βγαίνουμε απ’ αλλού. Συνεχώς βλέπουμε νέα επιστημονικά δεδομένα να μακραίνουν τα όρια της ύλης.

Η διαλεκτική όπως είδαμε μας λέει ότι από τη σύγκρουση δυο αντιθέτων βγαίνει κάτι καινούριο κι αυτό ισχύει παντού. Και μάλιστα μας λέει ότι το καινούριο που βγαίνει μέσα απ’ το παλιό, τελικά συγκρούεται μαζί του, επικρατεί μέχρι που το ίδιο να παλιώσει και να γεννήσει κάτι καινούριο πάλι που θα το αντικαταστήσει.

Αυτά που έλεγε ο Planck δεν συγκρούονται μ’ αυτή τη διαλεκτική αρχή. Το σύμπαν πάντα υπήρχε απλά, πριν απ’ τη λεγόμενη κλίμακα Planck είχε πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα και διεπόταν από άλλους νόμους. Είναι λάθος να πούμε ότι ήταν “μικρότερο σε μέγεθος” απ’ ότι σήμερα καθώς η έννοια του μεγέθους σε κάτι που περιέχει όλα τα μεγέθη είναι ουσιαστικά άχρηστη. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να συγκριθεί από άποψη μεγέθους το σύμπαν: το λέει κι η λέξη είναι το συν-παν, τα πάντα όλα δηλαδή, ό,τι υπήρξε και θα υπάρξει στον αιώνα τον άπαντα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο έξω απ’ αυτό να το συγκρίνεις σε μέγεθος. Η ύλη στην κλίμακα Planck ήρθε σε μια πολύ κρίσιμη φάση όπου οι αντικρουόμενες δυνάμεις συγκρούστηκαν, έγινε μια μεγάλη αλλαγή, ένα διαλεκτικό άλμα όπως λέμε και το σύμπαν πέρασε σε μια νέα ποιότητα. Έγινε το σύμπαν με τους φυσικούς νόμους που ξέρουμε σήμερα. Πώς θα εξελιχτεί στο μέλλον; θα συνεχίσει να διαστέλλεται επ’ άπειρον; ή μήπως κάποια στιγμή θα αρχίσει να ξαναμαζεύεται, να συστέλλεται και να ξαναεκραγεί πάλι κ.ο.κ.; (αυτό το ονομάζουμε παλλόμενο σύμπαν).

Δεν ξέρουμε ακόμα, δεν έχουμε αρκετή γνώση πάνω στην ύλη για να προβλέψουμε πώς θα εξελιχτεί το σύμπαν. Ωστόσο, κι εδώ η διαλεκτική, η απότομη μετάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη, η μεταβολή από τούτο σ’ εκείνο, ισχύει κι εδώ. Αυτή η απλή σχετικά εξήγηση, δεν χρειάζεται θεούς και εξωυλικές οντότητες για εξηγήσει με επάρκεια την ιστορία και την εξέλιξη του σύμπαντος και των φυσικών νόμων. Στην επιστήμη λένε ότι, όταν για ένα πρόβλημα υπάρχουν περισσότερες από μια λύσεις, η πιο απλή είναι και η πιο σωστή (ξυράφι του Όκκαμ τη λένε αυτή την αρχή). Γιατί; γιατί η φύση, η ύλη πάντα επιλέγει την πιο απλή διαδρομή, όπως το νερό που σχηματίζει το ρυάκι.  

25 Σχόλια

 1. Γιατί το Big Bang είναι λάθος, ένα ποστ μου από το 2008.

  http://blog.macgiorgosgr.com/2008/02/24/big-bang…/

  27/06/2011 στο 2:36 μμ

  • ενδιαφέρον, δεν γνώριζα αυτή την άποψη πέρι Compton. Για το big bang συνοπτικά εδώ Για το παλλόμενο (κυκλικό) σύμπαν εδώ. Ακόμα όμως και να ισχύει η θεωρία του big bang δεν αναιρείται η διαλεκτική και η αυθυπαρξία της ύλης

   27/06/2011 στο 11:57 μμ

 2. Πολύ ενδιαφέρον το physics4u, προστέθηκε ήδη στα feeds μου!
  Το θέμα είναι ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Δεν έχουμε καταλήξει π.χ. ούτε στην ύπαρξη σκοτεινής και εξωτικής ενέργειας, ούτε στα βαρυτικά κύματα, ούτε στο αν οι μαύρες τρύπες ερμηνεύονται με το υπάρχον μοντέλο. Το πρόβλημα με το παλλόμενο Σύμπαν είναι ότι δεν εξηγεί το γιατί και πώς συνέβη η υποτιθέμενη μη-παρατηρήσιμη έκρηξη, απλά το μεταθέτει στο ότι αυτό συνέβαινε …από πάντα! Δυσκολεύομαι δε να δεχτώ την θεωρητική «σκοτεινή ενέργεια σταθερής πυκνότητας», πράγμα που σημαίνει -διορθώστε με αν το έχω κατανοήσει λάθος- ότι καταρρίπτεται η έννοια διατήρησης της ενέργειας και της ύλης, όπως καταρρίπτεται και η αύξηση της εντροπίας.

  28/06/2011 στο 9:48 μμ

 3. Στο επόμενο post θα συνεχίσω τον προβληματισμό με βάση αυτά που λες. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι φυσικός, γράφω μόνο ό,τι κατανοώ εγώ ο ίδιος, μπορεί φυσικά να κάνω και λάθος 🙂
  Αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα μέσ’ απ’ όλ’ αυτά, κατά τη γνώμη μου είναι ότι οι νόμοι της διαλεκτικής ισχύουν γενικά, ενώ μπορεί να αλλάζουν κάποια θεωρητικά μοντέλα κάθε εποχή με βάση το επίπεδο της επιστήμης.
  Μπορούμε, γνωρίζοντας πέντε πράγματα χωρίς να είμαστε ειδικοί πιστεύω, να βρίσκουμε τις αντιφάσεις και τις ιδεολογικές αποχρώσεις των προτεινόμενων θεωριών

  29/06/2011 στο 12:48 πμ

 4. Μου άρεσε ο τρόπος που σκέφτεσαι. Και αναρτήσεις για την διαλεκτική συνήθως δεν βλέπεις στο internet. Μπράβο φίλε μου.
  Να και μια δικιά μου, περασμένη ανάρτηση

  10/08/2011 στο 8:11 πμ

 5. DHMHTRA

  θα συμφωνήσω με τον παραπάνω. Ο τρόπος που σκέφτεσαι είναι πολύ ωραίος. Απλός και λογικός. Μου άρεσε το κείμενο.

  10/11/2012 στο 5:35 μμ

 6. Stefanos

  Eφόσον υποστηρίζετε την εξίσωση ὐλη=πραγματικότητα και πραγματικότητα=ὐλη είναι λογικό να καταλήγετε στα συγκεκριμένα συμπεράσματα που καταλήγετε. Αλήθεια γιατἰ αναγκαστικά όλα πρέπει να τα κατανοεί η πεπερασμένη ανθρώπινη σκέψη;

  09/10/2013 στο 10:51 πμ

  • Θέλεις να πεις ότι επειδή είναι πεπερασμένη δεν μπορεί να εξηγήσει αυτό που βάζει σαν στόχο; Αν αναλογιστείς ότι και ο στόχος που μπαίνει μπαίνει από έναν εγκέφαλο πεπερασμένο, ίσως καταλάβεις ότι μια μέρα θα δώσει απάντηση. Τα θέματα εκείνα που δεν διανοείται να θέσει σε ερωτήματα και είναι υπαρκτά, σίγουρα δεν θα καταφέρει να απαντήσει ποτέ. Όμως μας ενδιαφέρουν μόνο εκείνα που πέφτουν στην αντίληψή του.

   20/10/2013 στο 10:03 μμ

 7. Petr H.

  Για αυτο δεχομαι την αιωνιοτητα της υλης γιατι αν δεν τη δεχομουν θα επρεπε να δεχτω εναν αιωνιο θεο που ομως μου φαινετε πολυ περισσοτερο απιθανη υποθεση.

  23/03/2014 στο 1:14 μμ

 8. Στο υλισμό λέμε ότι η ύλη υπήρχε και θα υπάρχει για πάντα. Όχι γιατί την θεοποιούμε, αλλά γιατί δεν έχει νόημα το ερώτημα ότι “κάτι” την έφτιαξε την ύλη, γιατί πάλι θα αναγκαστούμε να ρωτήσουμε: και τί ή ποιος έφτιαξε αυτό το “κάτι”; Δεν έχει νόημα να μπαίνουμε σ” ένα τέτοιον φαύλο κύκλο προσπαθώντας να φτάσουμε σε μια αρχική αιτία των πραγμάτων, είναι σα να κυνηγάμε τη σκιά μας.
  ΛΑΘΟΣ, ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΣ ΥΠ΄ΟΨΙΝ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΤΙΣΤΟΣ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΑΝΕΝΑΣ!
  ΕΠΙΣΗΣ, Ο ΘΕΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ!

  19/11/2014 στο 10:50 πμ

  • Τι λες… ο θεός είναι άκτιστος; Η ύλη είναι άκτιστη και αυθύπαρκτη. Ο θεός εμφανίζεται πολύ αργότερα στο νου των ανθρώπων! Ο αντικειμενικός μας κόσμος είναι υλικός!!!

   19/11/2014 στο 11:20 πμ

  • Εάν η ύλη ειναι άκτιστη και αυθύπαρκτη, όπως λες, τότε ή παίρνει τη θέση του Θεου ή φτάνουμε σε ανόητη πρόταση. ειναι ανοησία να λες ότι η ύλη υπάρχει από μόνη της. εδω σταματαμε, διότι εσύ «πιστεύεις» ότι η ύλη ειναι αιώνια ενω ένας θρησκευόμενος άνθρωπος λέει, επικαλούμενος και την κοινή λογική ανά τους αιωνες, ότι κάποιος την εφτιαξε.
   αλλά, μόνο ένας άνθρωπος που έχει άμεση επαφή με τον Δημιουργό θα μπορουσε να μιλήση με σιγουριά και χωρίς να έχει την ανάγκη να αποδείξει αυτά που λέει.
   εμεις, που δεν είμαστε, δηλαδή, άγιοι, αυτό που κάνουμε ειναι να ακολουθαμε τους αγίους ή να επικαλούμαστε την κοινή πράξη όλων των ανθρώπων ανά τους αιωνες.

   19/11/2014 στο 11:34 πμ

  • Ο κόσμος φίλε μου είναι υλικός και κυρίως δεν είναι δημιούργημα για να προϋποθέτει δημιουργό! Οι δημιουργοί προϋποθέτουν και γεννήσεις, πράγμα που οδηγεί σε αέναο φαύλο κύκλο. Διάβασε λίγη φιλοσοφία και άσε τους αγίους για τις κατίνες και τους παππούδες!

   19/11/2014 στο 11:47 πμ

  • Οι δημιουργοί προϋποθέτουν και γεννήσεις, πράγμα που οδηγεί σε αέναο φαύλο κύκλο
   ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. Ο ΘΕΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗ ΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΚΤΙΣΙ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑ!

   19/11/2014 στο 12:11 μμ

 9. Αν πεις σε κάποιον ότι υπάρχει ένα φάντασμα στη ντουλάπα τότε είσαι τρελός, χαζός ή παιδάκι πέντε χρονώ. Αν πεις ότι υπάρχει κάτι αόρατο που δε βλέπουμε και δεν έχουμε δει ποτέ, δεν αποδεικνύεται η ύπαρξή του, έχει φτιάξει τα πάντα, βλέπει τα πάντα, είναι παντού, τότε ξεκινάς μια καινούργια θρησκεία.

  Ομαδική παράκρουση. Καλά τα έλεγε ο George Carling. https://www.youtube.com/watch?v=8r-e2NDSTuE

  Μην ασχολείστε. Επαγγελματίας ρασοφόρος είναι και νομίζει ότι κάτι κάνει. Αγνοήστε τον.

  19/11/2014 στο 11:51 πμ

  • Καλά τα λες. Τέτοιες «συζητήσεις» μόνο σε διενέξεις οδηγούν. Το ξέρω και γι αυτό δεν σκόπευα να συνεχίσω για πολύ! Άλλωστε τι να πεις με έναν ιδεαλιστή…

   19/11/2014 στο 11:54 πμ

  • Γιατί να πουμε στα καλά καθούμενα ότι υπάρχει κάτι στην ντουλάπα; μιλαμε για χρήσιμα πράγματα και μάλιστα μετά από αποκάλυψη. οι θρησκειες ειναι δημιουργήματα των ανθρώπων, όμως η Εκκλησία ειναι η φανέρωση του Θεου στον Κόσμο.

   19/11/2014 στο 1:17 μμ

 10. και δεν ειμαστε ιδεαλιστές, αλλά εμπειριστές!

  19/11/2014 στο 1:18 μμ

  • Εμπειριστές με ιδέες που παράγονται στον εγκέφαλο; Ξέρεις τι σημαίνει εμπειρία; Δείξε μου μια φωτογραφία για κάτι και δεν θα το αμφισβητήσω. Αυτή θα είναι τότε μια οπτική εμπειρία. Κατάλαβες, έτσι;

   19/11/2014 στο 1:23 μμ

  • Ο ΑΚΗΚΟΑΜΕΝ, Ο ΕΘΕΑΣΑΜΕΘΑ ΚΑΙ ΑΙ ΧΕΙΡΕΣ ΗΜΩΝ ΕΨΗΛΑΦΗΣΑΝ…ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΣ ΤΑΞΕΩΣ Η ΑΓΙΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. ΔΕΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΟΥΤΕ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ…ΕΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΧΩΡΟΥΣΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΘΕΟΣ.

   19/11/2014 στο 1:51 μμ

  • Τώρα κατάλαβα! Πάμε για λειτουργία. Ευχαριστώ δεν θα πάρω! Γυρίσαμε χιλιάδες χρόνια πριν!

   19/11/2014 στο 1:57 μμ

  • Πιστεύεις σε ένα λάθος θεό, με λάθος προφήτες, είσαι θύμα μιας απάτης, εκτός αν είσαι εγκάθετος και τα παίρνεις. Όλοι ξέρουν ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας και έφτιαξε τους ανθρώπους αφού δημιούργησε το ηφαίστειο μπύρας και μέθυσε. Μετανόησε και θα σε ανταμείψει στον παράδεισο, όπου η μπύρα ρέει άφθονη και υπάρχουν στριπτιζεζ παντού.

   11/06/2016 στο 9:45 μμ

  • το μακαρόνι που λές ειναι της φαντασίας σου ή τέλος πάντων ενδοσυμπαντικό. ο Θεός ειναι άκτιστος, δηλαδή, δεν τον έφτιαξε κανένας αλλά Αυτός δημιούργησε τα πάντα (και τα μακαρόνια)…

   12/06/2016 στο 11:08 πμ

 11. Στέφανος

  Ο σχολιαστής που υπογράφει ως άθεος θα μπορούσε να μην είναι προσβλητικός για άλλους σχολιαστές χρησιμοποιώντας εκφράσεις του τύπου «κατίνες» ή ότι οι άγιοι είναι για παπούδες και γιαγιάδες; Γιατί πρέπει να προσβάλει το συνομιλητή του;

  02/06/2019 στο 12:33 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s